Rutiner vid huvudlöss

Huvudlöss, eller hårlöss som de också kallas, är ett vanligt problem bland barn i förskolan och skolan. Att en person får huvudlöss har inget med dålig hygien att göra och man kan inte heller tvätta bort huvudlöss. Symtom på huvudlöss är klåda i hårbotten och små skrapsår på hårbotten, främst runt öron och nacke där hårlöss trivs bäst. Huvudlusen sprider inte vidare bakterier eller virus och bedöms därför inte vara någon större hälsorisk.

Hur sprids löss? Löss sprids mellan människor, genom att hår kommer i direkt kontakt med någon annans hår.

Hur vet jag att jag har löss? Du märker att du har löss genom att det kliar i håret. Det kliar ofta mest i nacken och på sidorna av huvudet. Du kan ibland se lössens ägg, om du tittar noga. Du kan också titta på din kudde. Där kan du ibland se ett svart puder, om du har löss. Det bästa är att luskamma håret. En luskam finns att köpa på ett apotek.

Gör så här:

  • Sitt ner vid ett bord.
  • Lägg ett vitt papper framför dig.
  • Kamma hela håret noga över pappret.
  • Titta på pappret om du kan se några löss.

Hur blir jag av med löss? Du behandlar dig hemma för att bli av med löss. Börja med att kamma med en luskam. Behandla sedan håret och hårbotten med lusmedel. Lusmedel kan du köpa på ett apotek. Alla som är äldre än två år kan behandlas med lusmedel. Kontakta en vårdcentral innan du behandlar barn som är yngre än två år.

Alla som bor tillsammans ska behandlas samtidigt. Annars finns risk att lössen sprids igen. För att undvika att barn får tillbaka huvudlöss är det också viktigt att objekt som kan överföra löss rengörs eller inte används på två dygn. Det är viktigt att alla föräldrar avlusar sina barn och kontrollerar när det upptäcks löss i skolan eller förskolan.

Länk till mer detaljerat information med bilder och på andra språk:

https://www.1177.se/Other-languages/Latt-svenska/-/En-text-om-huvudloss-pa-latt-svenska/

https://www.1177.se/Other-languages/Arabiska/Symtom_sjukdom/Loss-i-haret–arabiska/ (arabiska)

https://www.1177.se/Other-languages/Somaliska/Symtom_sjukdom/Loss-i-haret—somaliska/ (somaliska)

https://www.1177.se/Other-languages/Engelska/Symtom_sjukdom/Huvudloss—engelska/ (engelska.

 

 

 

 

Comments are closed.