Vikten av bra inneskor och gympaskor i skolan

Vi glömmer många gånger att ta hand om våra fötter trots att dem bär upp all tyngd från resten av kroppen. Våra fötter bär oss runt i världen och genom livet men vi lägger många gånger alldeles för lite tid på att ta hand om dem.

Det är viktigt för oss att tänka på våra fötter och jobba med dem genom att öka rörlighet och styrka och på så sätt förbättrar vi vår cirkulation och får mer styrka i hela kroppen.

Var och en av våra fötter består av 26 ben, mer än 30 muskler och många senor samt ligament som samverkar tillsammans och bär vår kroppsvikt när vi står, går eller springer.

Det kan uppstå en del besvär med våra fötter så som hällsporre och plantar fasciit som kan orsakas av mekaniska rörelse som är obalanserade, att gå på hårda ytor, övervikt och illasittande eller alltför slitna skor. Därför är det viktigt att vi och våra barn har ordentliga inneskor samt ute skor eftersom dem spenderar så mycket tid på sina fötter och engagerar sig i fysisk aktivitet.

Hårda golv och slitna skor eller inga inneskor alls resulterar ofta med trötta och onda fötter i slutet av dagen. För att inte prata om risker för halkan inomhus eftersom våra barn oftast glömmer bort sig i leken och springer i korridorer trots oändliga varningar från lärare.  Det kommer in många elever till mig för att dem trampa snett och stukat foten eller har ont fötter samt hälen efter idrott och under dagarna på skolan. En sak dem har gemensamt är att dem flesta går antingen i sockar eller i väldigt tunna tofflor som ger minimalt stöd till deras fötter.

Jag rekommenderar att alla ni föräldrar där ut tänker noga vid valet av skor för era barn och ser till att dem använder inneskor på skolan samt ordentliga gympaskor på idrotten för att minimera risk för skador och framtida besvär med fötter. Skor som ni köper bör ha en tjockare och dämpande fotsula som stödjer deras fötter och minimerar halkrisken inomhus. Dem ska vara lagom stora och bekväma undvik trånga skor som kan förorsaka besvär med nageltrång eller skavsår. Här är lite bildexempel på hur ordentliga inneskor för skolan kan se ut.

Comments are closed.