Vera Roadshow 2019

Fredagen den 20 september blev samtliga tjejer i årskurs 9 bjudna till Vera Roadshow på Örebro Universitet. Det är Teknikföretagen och Ingenjörsvetenskapsakademin som åker runt om i Sverige i syfte att bidra till att lyfta fram kvinnliga förebilder, ta fram och sprida kunskap kring hur det ser ut och vad som kan göras. Vidare är tanken att visa på den bredd och de möjligheter som ingenjörsyrket erbjuder. Det finns nämligen en stor underrepresentation av kvinnor bland ingenjörer, endast var fjärde ingenjör är idag kvinna. Ingenjörer har en viktig roll att fylla för Sveriges framtid och välstånd.

Namnet Vera Roadshow kommer från Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg, som tog sin examen 1917. Vera Sandberg studerade på Chalmers och var enda kvinna bland 500 manliga studenter. 100 år senare är kvinnorna betydligt fler men fortfarande idag är det en obalans som vi vet ofta beror på en felaktig bild av vad en ingenjör gör.

Tjejerna i årskurs 9 har tillsammans med andra tjejer från olika skolor i närheten av Örebro fått delta i olika föreläsningar, där kända ingenjörer varit och föreläst. Vidare har de fått delta i olika experiment och Quiz- där våra elever även höll sig på topp 3. Dagen har nog fått oss alla, både elever och vuxna, att tänka till- då vi inspirerats en hel del av dagens olika aktiviteter. Tjejerna har kämpat på med de olika experiment som Komtek anordnat, och verkligen visat hur duktiga de är. De har tilldelats en varsin goodiebag och bjudits på fika och lunch under dagen. De har vidare fått gått runt och minglat bland olika företag, som exempelvis Epiroc och Volvo, där de haft möjlighet att ställa frågor. Vidare har en elevintervju hållits med Svt1- då de inspirerats av tjejerna på Alsalamskolans engagemang och samarbete. Kan man vara mer stolt över dem?

 

//Belma (Studie- och Yrkesvägledare) och Lejla (Lärare)

Comments are closed.