Om Coronoviruset

Vi är medvetna om att ni som föräldrar oroar er för smitta när det gäller coronaviruset (covid-19). Men det är fortfarande de vanliga rutinerna för sjukdom hos elever som gäller i vår skola. Friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. Som föräldrar är jag säker på att ni har frågor och funderingar denna text kommer att besvara några av dem vanligaste frågor.

Frågor och svar

Jag tror att mitt barn är sjukt, vad ska jag göra?

Om ditt barn inte är friskt ska du kontakta sjukvården. Ring telefonnummer 1177. Då kommer du till 1177 Vårdguiden som ger dig råd kring hur du ska göra.

Jag som vårdnadshavare är sjuk eller är i karantän. Kan mitt barn gå i skolan?

Om ditt barn är friskt ska det vara i skolan. Om sjukvården har sagt att barnet ska stanna hemma ska det göra det. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd kring detta.

Jag som vårdnadshavare är orolig för att skicka mitt barn till skolan på grund av risk för smitta. Vad ska jag göra?

Om ditt barn är friskt ska det vara i skolan. Annars missar det undervisningen som ges när det är borta. Alla elever från förskoleklass till årskurs 9 ska gå i skolan. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd kring detta.

Mitt barn är nedsatt immunförsvar eller annan sjukdom

Om du känner att ditt barn behöver vara hemma, till exempel om det har nedsatt immunförsvar eller har en annan sjukdom, bör du som vårdnadshavare kontakta barnets läkare.

Jag har frågor om coronaviruset. Vart kan jag vända mig?

Nu kan den som vill ställa allmänna frågor om covid-19 ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar.

Hjälp till med att förebygga smitta

För att förebygga smitta ska du undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Relaterade länkar:

https://www.vgregion.se/halsa-och-vard/vardgivarwebben/vardriktlinjer/smittskydd-vastra-gotaland/coronavirus-2019-ncov-information-till-allmanhet/

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/aktuellt/aktuellt-i-vastra-gotaland/coronavirus/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

Comments are closed.